среда, 03 септември 2008

с. Гари, Стогово

Слично како и за Лазарополе, и за настанувањето на ова село во малореканскиот регион, постои легенда. Таа вели дека селото е изградено на местото, каде што чудесно „одлетувала“ иконата свети Спас од црквата во месноста Дренице. Луѓето ја враќале иконата на старото место, но откако случката се повторила неколку пати, тоа го сфатиле како аманет да се населат токму на тоа место. Селото е сместено на планината Стогово, на околу 1100 метри надморска висина.
Ние дојдовме тука, со намера да се качиме на врвот Голем Рид. Се движевме по бројните пасишта, кои се наоѓаат на оваа планина. Притоа забележавме неколку стада овци, а поминавме и низ едно бачило.
Пред да се стемни, се вративме во селото. Поразговаравме со луѓето, кои го искористиле летото да се одморат во своите куќи во Гари. Неизбежни беа разговорите за луѓето кои се родиле тука, а со своето дело станале прочуени надалеку. Таква личност е Петре Филиповски-Гарката. Тој со својата тајфа има работено на иконостасот во црквата „Св. Јован Бигорски“, кој несомнено е еден од најубавите, гледано во светски рамки. Во разговорот со луѓето дознавме дека од тука потекнува и Тодор Петков, градител на куќата на браќата Робевци во Охрид.
Разговаравме и за многу други интересни работи, кои ќе ви ги пренесам во друга прилика...

2 коментари:

Nikola рече...

So interes ocekuvaam Vasite novi postovi za Gari. Zalno e deka tamu ziveat sega samo 10-tina stari ljuge...

Pozdrav

biba рече...

Посетата на Гари несомнено ми остави впечаток и доколку го посетам повторно , секако дека ќе напишам нешто ново...

Поздрав